Studiereisverslag Nieuw Zeeland
Op 28 November 2018. door Sabrina van den HoutIn oktober ben ik samen met Ingeborg, Annemiek en Karlijn vertrokken voor een studiereis naar Nieuw Zeeland. In 12 dagen tijd hebben we een deel van het Zuidereiland bezocht en een klein stukje van het Noordereiland. Het Zuidereiland van Nieuw Zeeland heeft heel veel te bieden. Bergen, meren, gletsjers, fjorden, leuke plaatsen, veel activiteiten. Heel veel afwisseling. Op het Noordereiland is het wat drukker en hier vind je veel Maori-cultuur terug. En natuurlijk de geothermische gebieden zoals Rotorua. Erg bijzonder!
Onze route: Christchurch – Geraldine – Queenstown – Te Anau – Wanaka – Fox Glacier – Abel Tasman National Park – Foxton – Tongariro National Park – Rotorua – Coromandel National Park – Hahei – Auckland.
Op de heenreis hadden we een lange tussenstop in Singapore. Via Singapore Airlines kun je je aanmelden voor een gratis stadstour vanaf de luchthaven als je een lange overstaptijd hebt. Wij hadden een programma via de lokale agent, waarbij we een aantal hotelinspecties hebben gehad en een stadstour. Dat was erg leuk. Singapore is een leuke stad voor 1 of 2 nachtjes tijdens je lange reis.
Eenmaal aangekomen in Nieuw Zeeland is ons vervoer ter plaatse een camper. Omdat we een strak schema hadden, hebben wij op voorhand de camperplaatsen gereserveerd. De campgrounds in Nieuw Zeeland zijn over het algemeen eenvoudig, met weinig faciliteiten. Wat alle campgrounds wel gemeen hebben, zijn de algemene faciliteiten. Er is een keuken voor gemeenschappelijk gebruik aanwezig, een gezelschapsruimte en uiteraard sanitaire voorzieningen. Nieuw Zeeland is een echt camperland! Dat merk je als je rondreist. Onderweg kom je alle campers in alle soorten en maten tegen.
Qua rijden is het even wennen. Je rijdt links en dan ook nog eens met zo’n groot bakbeest (onze camper was ruim 7 meter lang!) te rijden, was even wennen. De wegen zijn allemaal prima, de wegbewijzering is goed en de rijstijl van de Nieuw Zeelanders is prima. Heerlijk relaxed. Met je camper kun je meestal niet de maximum snelheid rijden (100 km per uur). De locals passeren je wanneer kan en gaan niet toeteren of iets dergelijks als je te langzaam rijdt. Ook zij zijn de vele campers dus gewend.
Queenstown is “the place to be” qua activiteiten. Je kunt hier enorm veel spectaculaire dingen doen, zoals bungeejumpen vanaf een brug of met een enorme katapult jezelf weg laten schieten vanaf een berg. Omdat Queenstown vaak druk is en hierdoor de prijzen voor overnachtingen ook hoger worden, kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld in Cromwell te overnachten. Qua plaats is dit minder spectaculair, maar omdat je op een 3 kwartier rijden vanaf Queenstown zit, kun je toch al die activiteiten doen. Vanuit Queenstown kun je excursies maken naar Milford Sound, maar qua afstand is het beter om toch naar Te Anau te gaan. Hier kun je met georganiseerde excursies richting Milford Sound. Je kunt het ook zelf rijden, maar het leuke van die excursie is, dat je met een bus de route gaat rijden en je onderweg heel veel info krijgt en op diverse mooie plaatsen stopt. Bovendien is het een stuk relaxter dan wanneer je zelf door de bergen moet rijden. Te Anau is ook een gezellige plaats met diverse restaurants en bars.
Onze favoriete plaats is Wanaka. Deze plaats is gelegen aan Lake Wanaka en heeft erg veel te bieden. Vele restaurants, winkels en uiteraard erg veel activiteiten. Vanuit Wanaka kun je een helikoptertour maken naar de gletsjer (wat je ook bij Fox en Franz Jozef Glacier kunt doen, maar hier is het een stuk rustiger), diverse mooie natuurexcursies, watersporten. Voor gezinnen met kinderen is Puzzling World Wanaka een aanrader. Je treft hier ’s werelds eerste labyrint aan (probeer er maar eens uit te komen)en het bijbehorende museum laat je allerlei optische illusies zien. Een soort van ”Mindfuck” zeg maar. Erg leuk!
Onze tour met Eco-Wanaka brengt ons naar een eilandje in Lake Wanaka, Mou Waho. Hier wonen de bijzondere Buff Weka-vogels. Deze vogels kunnen niet vliegen en komen alleen nog voor op dit eilandje. Doordat deze vogels geen natuurlijke vijanden hebben, zijn ze totaal niet schuw en lopen ze met je mee tijdens de wandeling. Tijdens de theepauze komen ze de koekjes uit je handen eten. Heel leuk!
Fox Glacier en Franz Jozef Glacier qua plaatsje stellen niet zoveel voor. De reden waarom gasten hier verblijven is vanwege de gletsjers. Deze kun je door middel van helitours bezoeken/bekijken. Ook zijn er diverse wandelroutes in de buurt te vinden. Een leuke wandeling is rondom Lake Matheson.
Abel Tasman Park in het noorden van het Zuidereiland is een bezoek meer dan waard. Wij hebben een mooie excursie gemaakt met kajaks waarbij we op afgelegen strandjes terecht kwamen en we ook zeehonden hebben gezien. Er zijn in Abel Tasman heel veel plaatsen waar je enkel per boot kunt komen en waar geen auto’s mogen of kunnen komen.
De overtocht naar Noordereiland per “Interislander” is een avontuur op zich. Vrachtwagens, auto’s, busjes, campers en zelfs containers worden er op boot geladen. Onze camper mocht mee op de overtocht. Wanneer je per huurauto reist, laat je de auto achter in de haven en ga je met al je bagage aan boord. Aan de overkant staat er dan een nieuwe huurauto voor je klaar en kun je je route vervolgen.
We hebben een uurtje in Wellington rondgelopen, een superleuke stad. Leuk waterfront met heel veel cafés en gezellige terrassen. Ook heeft Wellington een groot aanbod aan winkels, restaurants en musea. In de plaats Foxton hebben we overnacht, omdat we hier graag appeltaart wilden eten. Je hebt hier namelijk the Dutch Oven, een bakkerij van Nederlanders, waar je dus appeltaart, gevulde speculaas, bitterballen en poffertjes kunt eten! En dat wilden wij wel… Foxton Beach heeft een mooi natuurgebied aan het water, waar je prachtige wandelingen kunt maken.
De route naar Tongariro National Park is een bijzondere route waarbij je steeds de (besneeuwde) toppen van de vulkanen zou moeten zien. Helaas was het erg slecht weer, regen en mist, waardoor wij dit niet gezien hebben. Tongariro is een vulkaanpark, waar je de wereldberoemde Tongariro Crossing kunt lopen. Deze wandeling van 16 kilometer voert je over de toppen van de vulkanen en duurt een hele dag. Voor een geoefende wandelaar is dit goed te doen.
Vanuit Tongariro zijn we verder gereden naar Rotorua, het geothermale gebied van Nieuw Zeeland. Erg bijzonder om te zien (en te ruiken!) Ook vind je in en rondom Rotorua diverse plaatsen waar je kennis kunt maken met de Maori’s en hun cultuur. Dit is één van de weinige plaatsen in Nieuw Zeeland waar je dit kunt bekijken. De meeste van dit soort plaatsen zijn enkel te bezoeken als je entree betaald.
Na Rotorua gaan we op weg naar onze laatste overnachting in het Coromandel National Park. De route voert ons weer over hoge bergen en door diepe dalen naar de kust. Onderweg passeren we een paar gezellig uitziende dorpjes. Ons eindpunt is Hahei. Hier vlakbij maken we een stop op Hot Water Beach. Twee uur voor het eb wordt, komen hier warmtestromen aan het oppervlak, waardoor je op het strand je eigen hotpool kunt graven. Hier wordt dan ook driftig gegraven op het moment dat wij aankomen. Men graaft een kuil op het strand en er komt (gloeiend heet) water aan het oppervlak. Dat wordt vermengt met het koude water uit zee en zo heb je een eigen hot-tub! Erg grappig om te zien.
Vanuit Hahei gaan we met een zodiac de zee op om diverse grotten en blowholes te bekijken. Erg mooi en bijzonder om te zien. De blowholes zijn enkel te bezoeken 2 uur voor en 2 uur na hoog water, anders kun je er niet in. De bekendste grot is Cathedral Cove. Hier kun je te voet naar toe of met de boot, wat wij doen. De grot zelf kun je echter enkel te voet bezoeken. Wel heel mooi om te zien. Onze laatste avond slapen in een fantastisch huis met 3 slaapkamers en pakken we onze tassen en koffers weer in voor de terugreis. Ook moeten we de camper leegruimen. Schoonmaken hoeft niet, want we hebben bij aankomst een servicepakket afgesloten. Anders hadden we de gasfles moeten bijvullen, de camper schoonmaken, het toilet leeggooien, watertank bijvullen en zorgen dat de tank weer vol met diesel zit als we de camper inleveren. Wij hebben voor het gemak gekozen!